Hvorfor tog det 50 år at bevise, at p-piller kan udløse depression?

polfoto_48170391-1Prævention med hormoner som p-piller, minipiller og hormonspiral øger risikoen for depression, lød nyheden i sidste uge.

Et stort dansk registerstudie har fulgt over en million danske kvinder fra 15-34 år over en treårig periode, og studiet viser, at risikoen for at få en klinisk depression, der kræver indlæggelse eller antidepressiv medicin, er 80 procent højere blandt de 15-19 årige piger, der har benyttet hormonel prævention.

For alle kvinderne i studiet er risikoen 40 procent.

Sammenhængen mellem hormonel prævention og depression har været almen viden blandt lægerne i over 50 år, så hvorfor har forskerne ikke tidligere kunnet dokumentere sammenhængen?

Øjvind Lidegaard, der er en af forfatterne bag studiet og en førende ekspert i p-pillers bivirkninger, mener, at forskerne hidtil kun har undersøgt kvinder, der har brugt p-piller i årevis.

»Nogle af dem, der er mest følsomme over for p-piller, er jo hurtigt holdt op igen. Så de kvinder, der tager p-piller i lang tid, er dem, der kan tåle dem, og de får sjældent en depression. Dem har man så sammenlignet med kvinder, der ikke bruger p-piller inklusive dem, som holdt op pga. depression, og en del som fortsat har depression. Der er tale om en dobbeltfejl, som stort set samtlige tidligere undersøgelser er behæftet med. På den måde er det ikke så mystisk, at det ikke er påvist før, selvom alle læger ved, at en vis andel kommer igen og ikke kan holde ud at få p-piller,« siger Øjvind Lidegaard.

At det endelig er lykkedes, skyldes også de danske registre, som gør det muligt for forskerne over tid at følge med i, hvor mange der får udskrevet hormonel prævention, og senere hen antidepressiv medicin eller bliver indlagt i psykiatrien med klinisk depression. Øjvind Lidegaard mener ikke, at det er udtryk for, at forskningen i en kvindemedicin som hormonel prævention er styret af mænd.

»Det er tankevækkende at se, hvad hormonel prævention kan afstedkomme, men det skyldes ikke, at det er medicin til kvinder, men at medicinsk forskning på dette område oftest er betalt og styret af medicinalindustrien. Derfor skal vi også være uhyre varsomme med at tro på den type forskning,« siger Øjvind Lidegaard. Læs hele artiklen…

Læs også “Min livshistorie”… Læs også “Min værktøjskasse”…

Dette indlæg blev udgivet i Depression, Fakta om depression/angst. Bogmærk permalinket.