Side 17 – En hjælp til dig der har en depression…

Gå til første side…

Glædesløshed, nedsat lyst eller interesse i daglige aktiviteter. Alt, hvad du plejer at glæde dig over have lyst til at finde interesse i, er pludselig blevet dig ligegyldigt. Kæreste, børn, børnebørn, venner. Du bliver stille og trækker dig fra dit normale, sociale liv. Samtidig plages du af en knugende tomhed blandet med skyldfølelsen over, at du ikke interesserer dig for dine nærmeste.

Nedsat energi og øget træthed. En uforståelig og vedholdende træthed og uoverkommelighedsfølelse, der lægger sig over alle daglige gøremål, så det kan synes uoverskueligt at gå i bad eller komme ud af døren. Trætheden kan være så massiv, at den opleves som fysiske smerter i muskler eller hoved.

Bastian, 30 år

”Hver gang jeg tænkte på, hvad der foregik uden for min hoveddør, blev jeg helt kold. Jeg ville helst bare have fred og sove hele tiden.

Jeg drak ikke og tog ikke stoffer. Men jeg havde andre måder at flygte på. For det første isolerede jeg mig. For det andet sov jeg enormt meget. For det tredje spillede jeg computerspil. Og det er en god måde at flygte på. For hvis man har en hjerne, der kører 600 mia. km i timen, så er det en god måde at slukke for den på at sætte sig foran et spil. Det sætter tankemylderet på pause.”

Depressionens ledsagesymptomer

Nedsat selvtillid. Følelsen af utilstrækkelighed og uduelighed hænger tæt sammen med depressionen. Du føler, at du ikke slår til nogen steder (hverken i familien, på arbejdet eller i vennekredsen).

 Anne, 39 år

”Der sker noget alvorligt med de sociale relationer under en depression. Man trækker sig og vil ikke have noget ansvar, og så sker det jo nærmest automatisk, at man bliver følelsesløs.

Selvbebrejdelser eller sygelig skyldfølelse.  Du har dårlig samvittighed over at være syg, dårlig samvittighed over at være i behandling, dårlig samvittighed over ikke at deltage i hverdagen. Den lave selvværdsfølelse kan slå over i vrangforestillinger med urealistiske forestillinger om egen skyld i andres ulykke.

“Bogen” vil blive “lagt op” side vis. D.v.s. hver side er et nyt indlæg… God fornøjelse… virkelig god bog :)

Forrige side…            Næste side…

Dette indlæg blev udgivet i Depression. Bogmærk permalinket.